Homoktövisről

2014.12.08 20:27

   Homoktövis-gyümölcskivonat: (többszázféle vegyület): rendkívül sok C- és E-vitamin (aszkorbinsav és tokoferol), karotinoidok , flavonoidok (pl. izohamnetin és glukozidjai, kvercetin, kempferol), szerves savak, közülük ω(omega)-3,6,7,9-zsírsavak, fehérjék, triterpenoid szaponinok (urzolsav, oleansav, dulcionsav), fitoszterolok (β-szitoszterol), polifenolok (ellagitanninok), nyomelemek. 

   A homoktövis rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz reaktív oxigénszármazékok ellenes antioxidáns vegyületeket. A C-vitamin és a flavonoidok a vizes oldatban, a vérben és citoplazmában, a karotinoidok, E-vitamin és a hozzáadott ubikinon pedig - zsíroldékony lévén - a membránokban fejtik ki hatásukat. Ezek alapján érthető, hogy miért előnyös mind a homoktövis főzetek és olajok szájon át, mind a külsődleges készítmények bőrön való alkalmazása is, utóbbi a bőr öregedésének megakadályozására, táplálására. Sejttenyészeteken végzett, állatkísérletes és klinikai vizsgálatokban bizonyították a homoktövis számtalan hatóanyagának előnyös tulajdonságát.

   A C-vitamin hiányállapota a skorbut. A vegyület kémiai neve aszkorbinsav, azt jelenti, hogy skorbut ellenes sav. Aszkorbinsav kell a vas felszívódásához a belekből, egyes hormonok szintéziséhez, és a mennyiségileg legfontosabb kötőszöveti fehérjénk, a kollagén, stabil formájának keletkezéséhez. Idősebb korban épp ennek a szintézise lassul.

   Az A-vitamin növényi előanyagai a β-karotinoidok, a növények zöld részeinek színtestjeiben védik a nap UV-sugarainak káros hatásaitól a környező molekulákat. Belőlük a bélben képződik a retinol, ami  észterként tárolódik a májban, a retinál a látás folyamatában nélkülözhetetlen, sav formájában pedig rengeteg szabályozási folyamatban vesz részt a DNS-hez kötődő fehérjéket aktiválva, pl. a sejtek növekedése, a bőr épsége, zsíranyagcsere-folyamatok, a D-vitamin hatása, testidegen anyagok méregtelenítése (a bőrben is), és sok más, a retinsav jelenlététől függ.

   Az E-vitamin közvetlen szabadgyökfogó hatásán kívül fenntartja a többi antioxidáns mennyiségét, védi a membránokat a sugárzások és kemikáliák okozta károsodásoktól, és sokféle előnyös szabályozó szerepe van.

   A flavonoidoknak antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatását, a triterpenoid szaponinoknak daganatnövekedést gátló hatását, a polifenoloknak mikróbaölő hatását igazolták. A flavonoidok a virágok színanyagai, a színekkel a növény a megporzását végző állatokat vonzza; ultraibolya sugárzást szűrő hatásúak. A polifenol tanninok a bor és a tea aromaanyagai – sok egyéb mellett. β-szitoszterol egy növényi szteroid, bőrkondicionáló hatású, az emulziót is stabilizálja.

   A különféle zsírsavak a membránlipidek, trigliceridek (olajosmagvak olaja és állati zsírok a zsírszövetben) és egyéb lipidek felépítésében vesznek részt. Az ω-3 (omega-3) sorozatba tartozó linolsavat és α-linolénsavat nem tudjuk szintetizálni (esszenciálisak), a táplálékkal vagy bőrön át fel kell vennünk. A membránból való felszabadulás után belőlük jelátvivő molekulák keletkeznek, sőt, önmagukban is szabályozók. A homoktövisnek különlegesen nagy a telítetlen zsírsavtartalma: 86 %, a többszörösen telítetlen ω-3 és ω-6 zsírsavaránya pedig nagyon kedvező, 1:1.